Bruiloft

Tekst uitnodiging bruiloft: waar moet je op letten?

tekst uitnodiging bruiloft

Oké, je gaat trouwen, en je weet al welke trouwkaart je wilt verzenden aan al je gasten… De volgende stap is dan het opstellen van de tekst voor de uitnodiging van je bruiloft.

Gelukkig zijn er op het internet vele voorbeelden te vinden van opzetjes die je kunt gebruiken voor je eigen trouwkaarten.

Tips voor de tekst in de uitnodiging van jouw (droom)bruiloft!

Maar een goede tekst opstellen (zonder fouten), dat is echt ander kunstje. Een fout op je trouwkaart kan ontzettend knullig staan, maar kan in een slecht geval ook voor verwarring zorgen! In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten, zodat je geen fouten maakt in de tekst die je op je trouwkaart zet.

Voorkom te lange zinnen in de tekst van de uitnodiging voor de bruiloft

Kies ervoor om je tekst zodanig op te stellen dat alle zinnen een normale lengte hebben, en zeker niet te lang zijn.

Te lange zinnen zijn ongebruikelijk op een trouwkaart. Een goede stelregel is daarom ook om maximaal één komma te gebruiken in een zin, en beslist niet meer.

? Lees ook: gratis kaarten

Een punt of komma vergeten

Het kan je zomaar gebeuren: je bent een komma of een punt vergeten. Dit kan erg vervelend uitpakken. Een punt vergeten achter een zin is meestal eenvoudiger te ontdekken dan een niet geplaatste komma in een zin.

Als je de complete tekst voor je bruiloft uitnodiging af hebt, dan raden we je aan om de gehele tekst nog eens goed na te lopen op het gebruik van komma’s en punten.

Bruiloft kaart uitnodiging

#uitnodiging

De mooiste kaarten voor een trouwfeest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een elegante uitnodiging.

Typfouten, spelfouten en taalfouten…

Controleer de complete concepttekst van je trouwkaart op typfouten, spelfouten, en taalfouten. Dit zijn verschillende soorten fouten, die allemaal vervelend kunnen uitpakken.

Typfouten zijn het meest gemakkelijk te ontdekken, omdat het hierbij meestal gaat om omgedraaide letters, letters die zijn vergeten, of dubbele letters.

Bij spelfouten kan het bijvoorbeeld gaan om twee woorden die onterecht aan elkaar zijn geschreven, en niet als twee losse woorden.

Taalfouten zijn van een andere orde, en kunnen bijvoorbeeld grammaticale fouten zijn, en zinnen die verkeerd zijn opgebouwd (zinnen die niet lopen).

Loopt de gehele tekst voor de trouwkaart na op typefouten, daarna apart op spelfouten, en daarna nog eens afzonderlijk op taalfouten.

Spelling checken - Tekst uitnodiging bruiloft
Spelling checken

Het juist noteren van de tijd

Het is wel zo handig om tijden te vermelden in de uitnodiging. Dan hebben we het natuurlijk over de tijd waarop de ceremonie start, de tijd waarop de receptie start, de tijd waarop het diner start, en de tijd waarop het feest begint.

De tijd kan op vele manieren worden vermeld.

De juiste manier om een tijd te vermelden is 16.00 uur, of 16.00 u.

Gebruik nooit een dubbele punt bij een vermelding van de tijd. 16:00 uur of 16:00 hr is dus niet de juiste wijze waarop je de tijd noteert.

Wel of geen achternamen op de trouwkaart vermelden?

Beter is om ook de achternamen van zowel de bruid als de bruidegom te vermelden op de trouwkaart.

Houd je het alleen bij de voornamen, dan zou er bij sommige mensen verwarring kunnen bestaan over wie er gaan trouwen. Dit kan zeker gelden als je een veelvoorkomende voornaam hebt.

Je persoonlijke gegevens, en de gegevens van de ceremoniemeester

Je eigen adres vermelden op je trouwkaart is wenselijk, en kan ook handig zijn voor de genodigden.

In dat geval is het belangrijk dat ook de adresgegevens helemaal juist zijn.

Een foutje in het huisnummer of in de postcode is gauw gemaakt.

Een eigen e-mailadres vermelden is minder gebruikelijk (of er moet geen ceremoniemeester benoemd zijn).

Is er wel een ceremoniemeester, let dan zeker ook op de juistheid van het e-mailadres van de ceremoniemeester, en/of op de juistheid van zijn of haar 06-nummer.

Dit voorkomt dat mensen geen contact op kunnen nemen over bijvoorbeeld de te geven cadeaus en de kledingvoorschriften.

De adresgegevens van de trouwlocatie en de plek waar het feest wordt gegeven

Wel zo mooi is dat je gasten ook echt verschijnen bij het geven van het jawoord, en op het feest na afloop van de ceremonie.

Om die reden zou je de adresgegevens van de trouwlocatie en van de plek waar het feest wordt gegeven zeker niet verkeerd moeten vermelden in de tekst van de uitnodiging van jouw trouwfeest.

Controleer dus meerdere malen of deze adresgegevens op de trouwkaart ook echt juist zijn.

Huis Broeckmeulen Thorn
Trouwlocatie noteren

Vermeld geen overbodige informatie!

Een trouwkaart behoort eigenlijk alleen noodzakelijke informatie te bevatten. Te lange teksten met overbodige informatie zijn over het algemeen ongepast, en kun je daarom beter achterwege laten.

Lees ook: feitjes over trouwen

Controle, controle, controle…

Je hebt vast weleens van het vier-ogen principe gehoord. Bij het opstellen van de tekst voor je trouwkaart kun je echter beter twee keer vier ogen naar de tekst laten kijken, in plaats van alleen jullie vier ogen.

Feit is namelijk dat je gemakkelijk over je eigen fouten heen leest.

Laat bijvoorbeeld een taalkenner (een leraar Nederlands) en een professioneel ceremoniemeester naar de tekst kijken, en deze waar nodig verbeteren.

Een drukker is niet verantwoordelijk voor de tekst op jullie trouwkaart. Deze drukt de tekst gewoon af op de trouwkaarten zoals deze in concept wordt aangeleverd. Het kan uiteraard zijn dat een drukkerij zo vriendelijk is om je nog te wijzen op een fout in de tekst, maar daar kun je beter niet vanuit gaan…

Geef een reactie