Bruiloft

Trouwambtenaar nodig? Alle mogelijkheden

trouwambtenaar

Trouwen!? Jullie houden zoveel van elkaar dat jullie dit willen vastleggen door het vieren van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Om deze bijzondere en wettige plechtigheid vast te laten leggen hebben jullie een trouwambtenaar nodig.

Maar wat is een trouwambtenaar?  Wat doet een trouwambtenaar? Wie bieden zich aan als trouwambtenaar? Wat is het tarief van een trouwambtenaar? Op deze vragen geven wij jullie in deze blog uitgebreid antwoord, zodat jullie weten waar jullie op kunnen letten bij het kiezen van jullie perfecte trouwambtenaar.

Wat is een trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar (formeel : Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, afgekort tot BABS) is in Nederland een ambtenaar met als taak het voltrekken van huwelijken, het registreren van partnerschappen en het omzetten van huwelijken en geregistreerde partnerschappen.

Je hebt trouwambtenaren die je via de gemeente kan inhuren, maar er zijn ook zelfstandige trouwambtenaren die op iedere locatie die jullie maar willen kan langskomen.

Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om iemand uit je directe omgeving voor 1 dag aan te stellen tot BABS van jullie huwelijk.

Trouwambtenaar nodig: dit is wat je moet weten

Wat kunnen jullie verwachten van een trouwambtenaar?

De trouwambtenaar zorgt er samen met jullie voor dat het verhaal dat hij of zij tijdens de huwelijksplechtigheid vertelt bij jullie past en persoonlijk is.

Voor jullie huwelijk heeft de trouwambtenaar enkele tot meerdere ontmoetingen en gesprekken met jullie samen om jullie goed te leren kennen.

In deze gesprekken zullen jullie vertellen over jullie eerste ontmoeting, over sterke en grappige verhalen uit jullie verleden en over jullie gezamenlijke dromen.

Bespreek van te voren goed met elkaar af wat jullie zelf van het verhaal verwachten: mag het een grappig, vrolijk verhaal worden, of juist wat serieuzer?

Vergeet ook niet de getuigen mee te laten nemen in het verhaal. Vaak is jullie band met de getuigen innig en dat verdient een ere plekje in jullie huwelijksplechtigheid.

uitnodiging trouwfeest

#uitnodiging

De mooiste kaarten voor een trouwfeest! Bekijk het gehele assortiment aan trouwkaarten.

Trouwambtenaar via de gemeente

Iedere gemeente heeft eigen trouwambtenaren in dienst. Elk bruidspaar betaalt in elk geval gemeentelijke leges, dat zijn de kosten die de gemeente in rekening brengt voor de administratieve handelingen die zij verricht om jullie huwelijke officieel te maken (m.u.v. het gratis trouwen).

De administratieve handelingen zijn: het opmaken van een akte en het inschrijven van het huwelijk in de gemeentelijke basisadministratie.

De kosten verschillen per gemeente en gemeenten kunnen verschillende tarieven voor verschillende locaties hanteren. Deze kosten kunnen tussen de €400 tot €1,000 bedragen. In deze kosten zijn de kosten voor een trouwambtenaar die in dienst is van de gemeente opgenomen.

Nadeel van het kiezen voor een trouwambtenaar via de gemeente is dat jullie beperkte keuze hebben uit trouwambtenaren. Deze zijn namelijk in dienst bij de gemeente. Ook is de kans groot dat de trouwambtenaar die jullie voor ogen hebben niet beschikbaar is op jullie trouwdatum.

Feestvreugde op de trouwerij
Feestvreugde op de trouwerij

Zelfstandig trouwambtenaar

Iedere trouwambtenaar is door de rechtbank beëdigd om huwelijken te sluiten en is door zijn of haar thuisgemeente bevoegd om mensen te trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar kan ook buiten zijn of haar eigen gemeente de diensten aanbieden.

Het voordeel van het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar is dat hij of zij meer tijd voor jullie heeft en neemt dan een trouwambtenaar van de gemeente.

Dit  verschil is aanzienlijke groot!

Een trouwambtenaar van de gemeente heeft namelijk gemiddeld 3 tot 4 uur de tijd om de trouwceremonie samen met jullie voor te bereiden en uit te voeren.

Een zelfstandig trouwambtenaar trekt hier maar liefst gemiddeld 15 tot 20 uur voor uit.

Daarnaast hebben jullie ook een ruimere keuze uit verschillende ambtenaren waardoor het vinden van een leuke trouwambtenaar makkelijker wordt!

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar zijn hoger dan de kosten van de trouwambtenaar van de gemeente. Voor de persoonlijke behandeling en de huwelijksgelofte betalen jullie voor de zelfstandige ambtenaar tussen de 500 en 1000 euro.

De zelfstandig trouwambtenaar zal ook meer mogelijkheden bieden om aan jullie persoonlijke wensen te voldoen.

Als jullie de ceremonie in een andere taal of in het buitenland laten plaatsvinden, jullie meer begeleiding wensen, of jullie nog andere speciale wensen hebben, kan het bedrag uiteraard hoger uitvallen.

Een bekende Nederlander als trouwambtenaar inhuren

Net iets meer te besteden en willen jullie graag jullie huwelijksplechtigheid door een bekende Nederlander laten voltrekken? Dat kan! Angela Groothuizen, Kees Rol, Dirk Zeelenberg, Jochem Myjer en Sander de Buisonjé lenen zich hier allemaal voor uit.

De kosten voor het inhuren van een bekende trouwambtenaar zijn wel zeer uitlopend. De prijs voor het inhuren van de BN-er voor jullie huwelijksvoltrekking kunnen jullie dan ook het beste via de website van de bekende Nederlander zelf opvragen.

Confetti voor het bruidspaar
Confetti voor het bruidspaar

Een dierbare als trouwambtenaar

Jullie kunnen er ook voor kiezen om getrouwd te worden door een van jullie beste vrienden, opa’s, oma’s, broers, zussen of ouders.

In bijna alle gemeenten in Nederland is dit mogelijk!

De dierbare die trouwambtenaar voor 1 dag wil worden dient dan wel door de thuisgemeente beëdigd te worden.  

Hiervoor heeft de gemeente een verzoekschrift van jullie nodig. Tevens zal er door de trouwambtenaar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd moeten worden.

De kosten zullen tussen de 200 en 500 euro zijn.

Trouwambtenaar nodig in het buitenland

Trouwen in het buitenland?  Het klinkt geweldig, maar hoe pakken jullie dit het beste aan?

Als jullie voor de wet in het buitenland trouwen, trouwen jullie voor de wetgeving van dat land. Als jullie huwelijk ooit ontbonden moet worden, wat wij niet hopen, geeft dit meestal een hoop problemen.

Daarnaast is het ook niet in ieder land mogelijk om daar volgens de wet te trouwen.

In Nederland is dat ook zo. Hier mag je alleen trouwen als een van de twee hier woont, óf een van de twee de Nederlandse nationaliteit heeft.

Ons advies voor het trouwen in het buitenland is daarom: kies voor een ceremonieel huwelijk in het buitenland. Jullie trouwen dan in Nederland voor de Nederlandse wet op een stil, eventueel kosteloos, moment bij de gemeente.

Hiervoor hoeven jullie alleen jullie getuigen mee te nemen. In het buitenland kunnen jullie het huwelijk dan alsnog naar jullie wensen uitgebreid plaats laten vinden. Jullie beoogde trouwambtenaar kunnen jullie dan als ceremonie spreker inhuren.

Trouwambtenaar nodig: dit is alles wat je wilde weten.

Geef een reactie